ΜΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ

ΜΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ
Άωτον σημαίνει το άριστο, το κάλλιστο,το εκλεκτότατο του είδους του (Ιλ. Ν. 599, 716, Οδ. Α 443). Καλώς ήλθατε στο προσωπικό μου ιστολόγιο.

Καθηγητής Μάριος Π. Μπέγζος
τ. Κοσμήτορας Θεολογικής Σχολής
Πανεπιστημίου Αθηνών

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

«Δεν πρόκειται για διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας, αλλά για αρραβώνα»


«Δεν πρόκειται για διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας, αλλά για αρραβώνα που οι διακριτοί ρόλοι έχουν εξαγοραστεί», τόνισε ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μάριος Μπέγζος, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τη «Στάση των 2».
«Στα 15 σημεία που ο καημένος ο Πρωθυπουργός διάβαζε σαν μαθητής, αναφέρεται το κοινό ταμείο που θα αποτελείται από 2 μέλη του Κράτους, δύο της Εκκλησίας και ένα κοινό», συμπλήρωσε.
«Ποιος αποφασίζει για το 5ο μέλος», αναρωτήθηκε ο κ. Μπέγζος, τονίζοντας ότι αυτή η διαδικασία είναι αδιαφανής και διαβλητή και θα στείλει πολλούς στον Εισαγγελέα και στον Κορυδαλλό.
Πρόσθεσε δε ότι «ο Αρχιεπίσκοπος ενδιαφέρεται μόνο να εξασφαλίσει τους Μητροπολίτες, εγκαταλείποντας τους Ιερείς που χάνουν τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα. Πλέον οι κληρικοί χάνουν και το τελευταίο τους προνόμιο να είναι υπάλληλοι του Κράτους και να προστατεύονται από το ΣτΕ και από το διοικητικό δίκαιο». Και συνέχισε, «η Εκκλησία θεωρείται πλέον Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, και επιδοτείται από το Κράτος, το οποίο επιδοτεί αν θέλει και αν μπορεί. Πρόκειται για αμοιβαίο εμπαιγμό Κράτους – Εκκλησίας».
Καταλήγοντας αναφέρθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και είπε «η Εκκλησία της Ελλάδος δίνει αφορμή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο να πάρει πίσω τις Νέες Χώρες, δηλαδή Ήπειρο, Μακεδονία, Θράκη, Βόρειο Αιγαίο, Δωδεκάνησα και Κρήτη. Μπορεί να πει δεν με ενημερώσατε, μου επιβάλλατε ένα καθεστώς που δεν συμφωνώ, παίρνω πίσω τις Νέες Χώρες και ελάτε να διαπραγματευτούμε μαζί».

Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή «radio»